Nedan hittar du recept som har en twist av Kroatien tillsammans med vanligare kroatisk mat

Medelhavsbaguette med fikonmarmelad

Receptet är beräknat för 4 smörgåsar

Ingredienser
1 surdegsbaguette
1 msk olivolja
1 dl Sinjorina Smokva fikonmarmelad
4 dl rucola
1 skivat päron
150g skivad manchego (spansk ost)
8 skivor Panona Dalmatisk Prosciutto
flingsalt och svartpeppar

Tillagning
Skär upp baguetten på längden och ringla över lite olivolja. Grilla baguetten tills både utsida och insida är härligt krispig. Bred ut fikonmarmeladen över de skurna ytorna och toppa en av baguetteskivorna med rucola, päron, manchego och lufttorkad skinka. Krydda med en nypa flingsalt och nymald svartpeppar. Lägg på den andra baguetteskivan och skär smörgåsen i fyra portionsbitar.

Recept av Jennie Benjaminsson www.jennieochstina.com

Chevre chaud med prsut och tryffelhonung

Receptet är beräknat för 2 personer

Ingredienser
4 mindre skivor surdegsbröd
150g chevreost
2 tsk Zigante tryffelhonung, att ringla över
8 skivor Panona Dalmatisk Prosciutto
150g blandad sallad
12 små röda tomater
1 bit gurka, skalad och urkärnad

Senapsvinegrette:
1 tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk rapsolja
0,5 tsk Zigante tryffelhonung
Salt och nymalen svartpeppar

Tillagning
En lyxigare, tryffeldoftande variant på den ljuvliga, franska klassikern. Den här gratinerade ostsalladen är lagom lätt och gör sig perfekt som huvudrätt innan en maffig dessert.

Sätt ugnen på 225 grader. Skär osten i åtta skivor och lägg två på varje brödskiva. Ringla över tryffelhonungenoch gratinera osten i ugnen tills den bubblar och är gyllenbrun, ca 10 minuter. Skölj under tiden alla grönsaker. Dela tomaterna och skiva gurkan. Rör ihop alla ingredienser till vinegretten och blanda den med salladen. Lägg upp salladen på ett fat tillsammans med parmaskinkan och toppa med den gratinerade getosten.

Recept av Jennie Benjaminsson www.jenniebenjaminssons.spotlife.se

Mustig svampsoppa med tryffel

Ingredienser
svamp
smör
schalottenlök
vitt vin
svamp-/grönsaksbuljong,
lagerblad
Zigante tryffel- & champinjonmix
grädde
vitpeppar
havssalt
Zigante svart tryffel

Tillagning
Fräs löken och svampen i smör och släng på några lagerblad
Häll på en skvätt vin och reducera
Tillsätt grädde och buljong-låt koka
Smaka av med salt, peppar och tryffelmixen!
Hyvla lite tryffel över vid servering

Recept av Helen Mags: www.studiomags.blogspot.se

Lyxiga canapeer

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser 
8 skivor lantbröd delade på hälften/1 baguette
150-200g Zigante fårost med tryffel
8 msk Zigante tryffelcréme med Karl Johanssvamp
8 skivor Panona Dalmatisk Prosciutto
Olivolja till stekning
Ruccola
Balsamico/Fikonmarmelad
Körsbärstomater till dekoration

Tillagning
Stek brödskivorna gyllenbruna i olivolja. Fördela tryffelosten på hälften och tryffelcrémen på andra hälften där en skiva skinka också läggs på.Toppa med ruccolasallad, droppa över lite balsamico/fikonmarmeladoch servera på stort fat tillsammans med körsbärstomater

Recept av Nicole Armano

Tre sorters bruchetta

En snabblagad förrätt med lyxiga smaker från Kroatien!

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
Bruschetta med tryffelost
4 skivor bröd, gärna en baguette på surdeg
ca 60 g Zigante tryffelost, en hård fårost (pecorino) med tryffelbitar
1 msk olivolja
1 msk balsamico
Några blad ruccola till garnering

Bruschetta med tryffelsalami
4 skivor bröd, gärna en baguette på surdeg
ca 40 g  Zigante tryffelsalami
1 msk olivolja
Ett par droppar Zigante tryffelolja
Några blad ruccola till garnering

Bruschetta med tomatsalsa med cayennepeppar
4 skivor bröd, gärna en baguette på surdeg
2 stora kvisttomater
ca 70 g Zigante tomatsås med cayennepeppar
1 msk olivolja
Några blad ruccola till garnering

Tillagning
Bruschetta med tryffelost: Skiva upp bröd och ost i lagom tjocka skivor. Värm olivoljan, grilla brödskivorna lätt tills de fått fin färg. Lägg upp brödskivorna på tallrikar, lägg på ostskivorna och droppa över ett par droppar Amarena Premium körsbärssirap. Avsluta med att garnera med några blad ruccola.

Bruschetta med tryffelsalami: Skiva upp bröd och salami i lagom tjocka skivor. Värm olivoljan, grilla brödskivorna lätt tills de fått fin färg. Lägg upp brödskivorna på tallrikar, lägg på salamiskivorna och droppa över ett par droppar olivolja med tryffelarom. Avsluta med att garnera med några blad ruccola.

Bruschetta med tomatsalsa med cayennepeppar: Skölj och hacka tomaterna i små bitar. Lägg ner i en skål och rör ihop med tomatsåsen till en salsa. Skiva upp bröd i lagom tjocka skivor. Värm olivoljan, grilla brödskivorna lätt tills de fått fin färg. Lägg upp brödskivorna på tallrikar, lägg på tomatsalsan. Avsluta med att garnera med några blad ruccola.

Recept av Mario Armano: Halv åtta hos mig

Toast med lökrom, smetana
och hyvlad svart tryffel

Receptet är beräknat för 8 bufféportioner

En ännu lyxigare och godare variant på en uppskattad klassiker.

Ingredienser
16 små skivor vitt bröd
50 g smör
160 g löjrom
1 1/2 dl smetana
3 msk rödlök, finhackad
1 svart Zigante tryffel
1/3 ask solrosskott

Tillagning
1. Smörstek brödskivorna tills de är gyllene och frasiga.
2. Toppa med löjrom, smetana, rödlök, hyvlad svart tryffel och solrosskott.

Recept av Jennie Benjaminsson: www.jennieochstina.com

Svamp/tryffelpasta med ruccola och körsbärstomater

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
1 paket (250 gram) Papardelle
3 hg skogschampinjoner/kastanjechampinjoner
2 msk smör till stekning
1/2 tsk Soya
1 tsk kantarellfond
4-5 dl vispgrädde
1-2 tsk Zigante Vit tryffelkräm med Karl-Johan svamp
Maizena redning för ljusa såser
200 gram Körsbärstomater (ex romantica)
ca 30-40 gram Ruccola
Salt
30 gram Fårost

Tillagning
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. 

Skiva skogschampinjonerna tunt i skivor och stek mjuka i smör, på medelhög värme, tills allt de är mjuka och allt vatten försvunnit. Salta lätt och häll på soya pch fond, rör runt och låt det fräsa upp några sekunder. Häll på vispgrädde och vit tryffelkräm och rör runt. Låt koka i några minuter tills grädden reducerat något. Red såsen försiktigt med maizena redning för ljusa såser. Smaka av med salt. 

Häll av vattnet från pastan och häll därefter ner pastan i tryffel- & svampsåsen, vänd runt pastan. Vänd ner rucolla precis innan servering, skiva körsbärstomater och fördela ovanbpå pastan och avsluta med riven fårost.

Recept av Made By Mary: www.madebymaryblogg.blogg.se

Grillad sparris med tryffelolja, ägg och smörkräm

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
2 knippen grön sparris
olivolja till pensling av sparris
5 ägg
2 msk rumstempererat smör med havssalt från Arla (eller smör som man smakar upp med havssalt)
bladpersilja
Zigante tryffelolja
30 gram fåros

Tillagning
Koka äggen i ca 7-8 minuter, så att de blir hårdkokta, skala och hacka äggen i mindre bitar. Låt äggen svalna nästan helt och mosa med en gaffel samman med smöret. 

Skär bort den nedersta träiga och trådiga delen av sparrisen. Pensla sparrisen f ö r s i k t i g t med lite olivolja, grilla eller stek i grillpanna. Sparrisen ska få färg, bli lite mjukare men fortfarande ha en del av sin krispighet kvar. Salta mkt lätt i slutet av grillningen. Lägg upp sparrisen på en tallrik, pensla med lite tryffelolja, häll över ägg- & smörkrämen och strö hackad persilja över. Avsluta med finriven fårost och servera genast.

Recept av Made By Mary: www.madebymaryblogg.blogg.se

Rödvinsbrässerad hjort med tryffelpotatisgratäng

Receptet är beräknat för 8 bufféportioner

Bräsera gärna köttet i ugnen över natten och göras klar strax före servering.

Ingredienser
1 1/2 kg hjortgrytbitar, eller av annat viltkött
1 msk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
3 msk olivolja
7 1/2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/2 kruka timjan
50 g smör

Tryffelpotatisgratäng
2 kg mjölig potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk timjan, bladen
4 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk (3%)
1 1/2 msk konc kalvfond
3 msk Zigante tryffelkräm med karl johansvamp
1 msk tryffelsalt
1 tsk grovmald svartpeppar
2 msk smör, till formen

Tillagning
1. Rödvinsbrässerad hjort: Sätt ugnen på 100 grader.
2. Putsa bort ev senor, hinnor och fett från grytbitarna. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar så att det får en fin och gyllenbrun färg.
3. Lägg köttet i en ugnsform eller i en ugnstålig gryta. Häll på rödvin, vatten, kalvfond, tomatpuré, socker och timjan. Klicka i smöret. Lägg ett lock på formen/grytan och täck med aluminiumfolie.
4. Ställ formen/grytan mitt ugnen och låt bräsera klart ca 8 timmar.
5. Tag upp köttet ur såsen. Sila och reducera såsen i en kastrull tills ca 5 dl återstår. 

Tryffelpotatisgratäng:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala potatis, gul lök och vitlöksklyftor. Skär potatis och gul lök i tunna skivor. Finhacka vitlöksklyftorna.
3. Lägg alla grönsaker i en vid kastrull med timjan, grädde, mjölk, tryffelkräm, kalvfond, salt och peppar.
4. Koka upp och låt sjuda på svag värme 15 minuter.
5. Smörj en ugnsform, ca 30x40 cm, och ställ in gratängen i mitten av ugnen tills den är genomkokt och fått fin färg, ca 30-35 minuter.

Blanda köttet med såsen och servera tillsammans med tryffelpotatisgratängen

Recept av Jennie Benjaminsson: www.jennieochstina.com

Baconlindade dadlar met getost och vit tryffel

Receptet är beräknat för 8 bufféportioner

Ingredienser
100 g getost
25 g phiadelphiaost
1 tsk Zigante vit tryffelolja
200 g färska dadlar, urkärnade
200 g bacon (1 1/2 paket)

Tillagning
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda getost, phiadelphiaost och tryffelolja till en krämig röra.
3. Skeda eller spritsa i oströran i dadlarna och linda bacon runt om varje.
3. Lägg dadlarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt svalna något före servering.

Recept av Jennie Benjaminsson: www.jennieochstina.com

Råbiff med tryffelkräm

Receptet är beräknat för 8 bufféportioner

Köttet kan förberedas samma dag och förvaras i kylen fram till servering.

Ingredienser
Råbiff
500 g nötytterfilé
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk små kapris
1 1/2 msk smetana
salt och nymald svartpeppar

Tryffelkräm
2 dl majonnäs
100 g phiadelphiaost
1-1 1/2 tsk Zigante mald svart tryffel
1 tsk pressad citron
salt och nymald svartpeppar

Garnityr
2 msk rödlök, finhackad
2 msk grovhackad oregano, bladen
2 msk grovt strimlad färsk basilika, bladen
1 hyvlad liten svart tryffel (Zigante)

Tillagning
1. Råbiff: Putsa bort ev hinnor, senor och fett från köttet. Finhacka filén.
2. Blanda köttet med kapris, dijonsenap och smetana. Krydda med salt och peppar efter smak.
3. Tryffelkräm: Mixa alla ingredienser till en slät kräm och krydda med salt och peppar efter smak.
4. Servering: Lägg upp råbiffen på ett fat, toppa med några klickar av tryffelkrämen och garnera med rödlök, oregano, basilika och hyvlad svart tryffel.

Recept av Jennie Benjaminsson: www.jennieochstina.com

Ankbröst med krämig tryffelpasta

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
600-800g Ankbröst (2-3 stora bröstfiléer)
Salt och nymalen Svartpeppar
Tryffelsås
25g Smör
0,5 Purjolök, blasten, noggrant tvättad och strimlad
1 Vitlöksklyfta, finhackad
150g små Skogschampinjoner
1 msk Zigante Tryffelkräm med karljohansvamp
2 dl Vitt Vin
2 dl Vispgrädde
2 dl Vatten
Salt och nymalen Svartpeppar
4 port nykokt Spagetti

Tillagning
Ankbröst: Putsa ankbrösten och snitta fettkappan i ett rutmönster. Lägg ett tunt lager salt över en kall stekpanna och lägg i filéerna med fettkappan nedåt. Sätt stekpannan på plattan och höj till högsta värmen. Så småningom börjar fettet dras ur. När fettsidan blivit gyllenbrun och krispig, vänd filéerna och bryn köttsidan. Stek klart i ugnen på 160 grader till en innertemperatur på ca 60 grader. (ca 10-12 minuter.) Låt ankbrösten vila i smörpapper minst 10 minuter innan servering.

Pastasås: Fräs purjolök, vitlök och champinjoner i smör. Tillsätt vitt vin, grädde och vatten. Koka upp och låt sedan sjuda på medelvärme tills grönsakerna är mjuka och såsen har reducerats en aning. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt till sist tryffelkrämen. Vänd i den nykokta spagettin och blanda väl med såsen. Servera med ankbrösten.

Rostade revben med rosmarin och honung med vit tryffel

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
800 g revben
Salt och peppar
Rosmarin
Zigante honung med vit tryffel

Tillagning
Revbenen kryddas med salt, peppar och rosmarin samt olivolja och rostas sen i ugnen på 200 grader i ca en timme.  Och när köttet är färdigt ringla över honung med vit tryffel.
Servera som den är tillsammans med rostad potatis eller en potatissallad.

Lammytterfilé med rostade rotfrukter och tryffelsvampsås

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
600 gr lammytterfilé
2 msk torkad timjan
svartpeppar
salt
smör
2 sötpotatisar
2-3 morötter
4-6 rödbetor
2-4 palsternackor
1 rödlök
olivolja
flingsalt
Tryffelsvampsås
2 shalottenlökar
1 liter svamp (kantareller, champinjoner
½ dl vitt vin
2 msk svampfond
4 dl vispgrädde
50 gram Zigante skivad svart tryffel
Zigante tryffelolja
2 lagerblad
3 vitlöksklyftor
smör till stekning

Tillagning
Köttet
Gnid in köttet med timjan och låt ligga i rumstemperatur någon timme.
Salta och peppra och helstek på medelhög temperatur 6-7 min, vänd ett par gånger. Köttet ska ha rejäl svikt. . Låt vila under folie tills dags att servera.

Rotfrukterna
Värm ugnen till 200 grader. Skär rotfrukterna i jämnstora bitar och fördela på en plåt. Ringla över några matskedar olivolja samt strö över ett par  nypor flingsalt och blanda runt. Rosta i ugnen cirka 40-45 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

Såsen
Hacka schalottenlök och vitlök och mjukstek den tillsammans med lagerbladen,  i smör. Rensa svampen och stek dem tillsammans med löken. Häll på vin och koka ihop under 2 minuter. Tillsätt svampfond och grädde och låt sjuda under regelbunden omrörning i 40-45 minuter tills den reducerat till lagom krämig konsistens. Tillsätt den tunnskivade tryffeln och avsluta med några droppar tryffelolja. Obs! Tryffeln får ej koka, tillsätt den precis i slutet.

Gnocchi med tryffel och karljohansvamp

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
130 g Zigante tryffel med karljohansvamp
Vit tryffelolja
1 kg  gnocchi
80 g smör
200 g matlagningsgrädde
Salt
Parmesanost

Tillagning
Hetta upp smöret i en stekpanna på låg värme. Tillsätt  grädde, salt och mald tryffel med karljohansvamp.

Rör ihop och krydda efter egen smak. Häll såsen över den kokta och avrunna gnocchin. Riv parmesan över anrättningen och tillsätt några droppar vit tryffelolja.

Tagliatelle med tryffelsmör och svart mald tryffel

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
320 g tagliatelle
80 g Zigante smör med vit tryffel
80 g Zigante svart mald tryffel

Tillagning
Koka tagliatellen i saltvatten och häll av vattnet när tagliatellen är färdigkokt. Blanda i tryffelsmöret i den varma tagliatellen och tillsätt den malda svarta tryffel. Serveras varmt.

Tryffelpizza bianco med dalmatisk prosciutto och grön sparris

Receptet är beräknat för 8 bufféportioner
Den färdiga pizzadegen kan enkelt bytas ut mot egenbakad om önskas.

Ingredienser
1 pizzakit (ej med tomatsås)
1 1/2 dl crème fraiche
1/2 Zigante tryffelost, riven
2 msk olivolja
125 g mozzarella
100 g Panona Dalmatisk Prosciutto
250 g grön sparris
tryffelsalt och nymald svartpeppar

Tillagning
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Tryck ut pizzadegen över en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
3. Blanda crème fraîche, tryffelost och olivolja. Bred ut krämen över pizzabotten. Skär mozzarellan i grova strimlor och fördela över pizzan. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min tills botten färdigbakad och ostkrämen ät lätt gyllene på ytan.
4. Under tiden som pizzan gräddas, ansa och förväll sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min.
5. Toppa den nygräddade pizzan med sparris, lufttorkad skinka, tryffelsalt och nymald svartpeppar.

Recept av Jennie Benjaminsson www.jennieochstina.com

Istrisk Fuzi med Tartufata, tryffelolja och en topping av stekt PIK pancetta

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
80 g Zigante Tartufata (tryffelblandning)
Några droppar vit eller svart Zigante tryffelolja
320 g istrianska nudlar (fuzi)
80 g smör
200 g matlagningsgrädde
salt, peppar
parmesanost
100-200g PIK Pancetta (efter behag)

Tillagning
Enkelt att laga och mycket smakrikt, ett favoritrecept.
Hetta först upp smöret i en stekpanna. Se till att du håller låg värme och låt inte smöret bränna vid. Tillför grädde, krydda med salt och peppar och låt det koka en liten stund.

Koka den istrianska fuzin ”al dente” dvs. tills den har tuggmotstånd, skölj fuzin och häll såsen över nudlarna. Tillför Tartufata och några droppar vit tryffelolja. 
Strö över med tärnad nystekt PIK Pancetta och börja njut av denna underbara maträtt.

Recept av: Anton Nakic

Gratinerad Camembert med tryffelhonung, pistagenötter och hallon

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
4 st "mini camembert" a 150 gram
Zigante honung med vit tryffel
125 gram hallon
100 gram salta pistagenötter med skal

Tillagning
Gratinera osten mitt i ugnen på 200 grader i ca 7-8 minuter. Ringa tryffelhonung över osten och toppa med saltade (och skalade) pistagenötter samt några hallon! Servera som det är eller tillsammans med dina favoritkex

Recept av Made By Mary: www.madebymaryblogg.blogg.se

Chokladmousse med tryffelhonung

Receptet är beräknat för 4 personer

Ingredienser
200 g mörk choklad
6 dl vispgrädde
3 äggulor
ca 1 dl hackade hasselnötter
1-2 msk Zigante honung med vit tryffel

Tillagning
Förbered ett vattenbad, tag en kastrull med vatten och sätt på spisen.
Lägg chokladen på en tallrik och låt den smälta över vattenbadet (kastrullen med det kokande vattnet).
Vispa grädden fluffig.
Blanda ner äggulorna i den smälta chokladsmeten.
Blanda sedan ner choklad och äggsmeten i grädden och rör om försiktigt.
Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i en torr panna. Blanda ner dem försiktigt i chokladsmeten
Lägg upp i glas och ställ in i kylen och låt stå minst en timme innan servering.
Ta ut glasen en liten stund före servering.
Ringla över tryffelhonungen precis innan servering.
En klick lättvispad grädde är också gott till!

Recept av: Mario Armano

Yoghurtglass med fikon och mörk choklad

Receptet är beräknat för 4-6 personer

Ingredienser
3 äggulor
3/4 dl flytande honung
4 dl turkisk yoghurt
1 burk Sinjorina Smokva fikonmarmelad
50g mörk choklad, finhackad
2 dl vispgrädde

garnering
50g mörk choklad, smält

Tillagning
Rör ihop äggulor, honung, fikonmarmelad och mörk choklad. Vispa grädden lätt och vänd ned i yoghurtsmeten. Häll glassen i en frystålig form och täck med lock eller plastfilm. Låt frysa i minst 5 timmar. Tag fram glassen ur frysen ca 20 minuter före servering och ringla över den smälta chokladen.

Recept av Jennie Bengaminsson

”Fröken Fikon kaka”

Receptet är beräknat för 8 personer

Ingredienser
7 matskedar socker
2,5 dl mandelmjöl
Ca 200g vit choklad
Mandelflarn
1 burk fikonmarmelad Sinjorina Smokva
konjak

Tillagning
Vispa äggula och socker, tillsätt sedan mandelmjöl
Vispa äggvita hårt och vänd ner sakta i smeten
Häll i en smörad och bröad form och baka i ugnen i 30 min på 185 C

Skär sedan kakan på mitten så du får en botten och en överdel
Blanda fikonmarmeladen med lite konjak
och bred över bottendelen av kakan.
Lägg på den övre delen.
Smält lite vit choklad och glasera kakan med det
Strö över mandelflarn och låt chokladen stelna.
Servera med lite grädde eller vaniljglass!

Recept av: Sandra Babac